Filmes fényképezőgép vs digitális fényképezőgép

Filmes fényképezőgép vs digitális fényképezőgép

Amint megjelent a digitális fényképezőgép az ezredforduló táján, rengeteg híve, ugyanakkor rengeteg ellensége is lett! Fújolás és féltékenység egyik oldalról, dicshimnuszok és ódák a másik oldalról. Több híres filmrendező is kijelentette, hogy kitartanak a film mellett, több híres fotóművész esküdött a hagyományos filmre, és elutasították a digitális vonalat. Aztán lassan megbékéltek a felek. Jól emlékszem, mikor 2003-ban a Fényképész Ipartestületbe bevittem a Fuji S2 pro digitális fényképezőgépemet. Az egyik hangadó fényképész így szólt hozzám: te is elkurvultál? Érdekes módon a szakmai megosztás után néhány évvel később kitisztult a pálya: sokan abbahagyták a profi fotózást. Viszont más szakmákból átevickéltek a digitális fényképezésbe. Egy esküvőn összeakadtam egy fotós sráccal. Mindketten digitálissal fényképeztünk. Elmeséltem neki, mennyi gondot okozott nekem néhány évvel ezelőtt a várakozás, amíg elő nem hivattam a leexponált tekercseket.  A srác így szólt: Úristen, azt hiszem soha nem választottam volna a fotós pályát, ha a filmes fényképezés menne még ma is! Node lássuk, mik is a különbségek! Mik az előnyök, és mik a hátulütők! Tény, hogy még mindig van egy szűk mag, akik a tekercses filmre esküsznek. De van néhány olyan amatőr is, aki vérszemet kapott, hogy milyen olcsón hozzá tud jutni legendás fényképezőgépekhez, objektívekhez. Ezért aztán inkább vállalják a tekercsfilm húzós árát, de kitartanak a régi technológia mellett.

 

A 35mm-es filmmel működő fényképezőgép lényege:

Film: A 35mm-es film egy perforált tekercs, amelyen fényérzékeny anyag található. A film 36 expozíciót (képet) tesz lehetővé.

Fényképezőgép: A fényképezőgép a film befogadására, a fényképezéshez szükséges beállítások elvégzésére és a fényképek rögzítésére szolgál. A fényképezőgépek típusai és funkciói széles skálán mozognak a kompakt point-and-shoot modellektől a professzionális manuális gépekig.

Működés: A fényképezőgép lencséje a fényképezendő tárgyról fényt gyűjt, és a filmben lévő fényérzékeny anyagra fókuszálja. A fény hatására a filmben lévő vegyi anyagok megváltoznak, így rögzül a kép. A fényképezéshez szükséges beállítások közé tartozik a rekesznyílás, a záridő, az ISO érzékenység és a fókusztávolság.

Előnyök:

 • Kiváló képminőség: A 35mm-es film nagy felbontást és széles dinamikatartományt biztosít, ami kiváló képminőséget eredményez.
 • Sokoldalúság: Számos különböző típusú 35mm-es film létezett, amelyek különböző fényérzékenységet, színeket és effekteket kínáltak.
 • Kreativitás: A 35mm-es filmmel működő fényképezőgépek manuális beállításokat is kínálnak, amelyek a kreatív fényképezéshez szükségesek.

Hátrányok:

 • Filmköltség: A 35mm-es film vásárlása és kidolgoztatása költséges lehet.
 • Korlátozott expozíció: Egy filmtekercsen csak 36 expozíciót lehet rögzíteni.
 • Fejlesztési folyamat: A filmek kidolgozása bonyolult lehet, és speciális eszközöket igényel.
 • Kompaktság: A 35mm-es fényképezőgépek ma már kissé nehézkessek, főleg amiatt, hogy a filmeket is magunkkal kell cipelni, és pontosan nem tudni, hányat fogunk elexponálni.

Összefoglalva: A 35mm-es filmmel működő fényképezőgépek kiváló képminőséget és sokoldalúságot kínálnak a kreatív fotósok számára. A filmköltség és a korlátozott expozíció hátrányai lehetnek, de a 35mm-es film továbbra is népszerű választás a fotósok egy kis körében.

A digitális fényképezőgép működése:

Fényérzékelő: A digitális fényképezőgépekben a filmet egy elektronikus szenzor váltja fel, amelyet képérzékelőnek nevezünk. A képérzékelő a fényképezendő tárgyról visszaverődő fényt elektromos jelekké alakítja.

Fénygyűjtés: A fényképezőgép lencséje a fényt a képérzékelőre fókuszálja. A lencse minősége nagyban befolyásolja a kép élességét és kontrasztját.

Szűrés: A fényérzékelő csak a fény fényerejét érzékeli, nem a színét. Színszűrőket alkalmaznak a vörös, zöld és kék fény komponenseinek elkülönítésére.

Digitalizálás: A képérzékelő által rögzített elektromos jeleket digitalizálják, és bináris kóddá alakítják. Ez a kód adja a digitális fényképet.

Memóriakártya: A digitális fényképet memóriakártyára tárolják. A memóriakártya kapacitása határozza meg, hogy hány képet lehet tárolni a fényképezőgépben.

Képalkotás: A fényképezőgép processzora a digitalizált jelekből képet hoz létre. A processzor a fényképező beállításait (pl. rekesznyílás, záridő, ISO) is figyelembe veszi a képalkotás során.

Előnyök:

 • Kiváló képminőség: A digitális fényképezőgépek nagy felbontású és éles képeket készítenek.
 • Könnyű használat: A digitális fényképezőgépek egyszerűen használhatóak, és a legtöbbjük automatikus beállításokat is kínál.
 • Azonnali visszajelzés: A digitális fényképezőgéppel azonnal megtekinthető a készített kép.
 • Költséghatékonyság: A digitális fényképezőgépek használata hosszabb távon olcsóbb, mint a 35mm-es filmmel történő fényképezés.

Hátrányok:

 • Akkumulátor: A digitális fényképezőgépek akkumulátorról üzemelnek, amelyet rendszeresen tölteni kell.
 • Memóriakártya: A memóriakártya meghibásodása adatvesztést okozhat.
 • Kevesebb kontroll: A digitális fényképezőgépek automatikus beállításai néha nem optimálisak, és kevesebb kontrollt adnak a fotósnak a képalkotás felett.

Összefoglalva: A digitális fényképezőgépek kényelmes és hatékony eszközök a fényképezéshez. Kiváló képminőséget és könnyű használatot biztosítanak. A digitális fényképezőgépek ideálisak mind a kezdő, mind a profi fotósok számára.

Filmes fényképezőgép vs digitális fényképezőgép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük